Kek coklat untuk Abah & Resipi

As Salam n hie,

Harini nak share resipi buat kek Coklet ataupun orang panggil kek hitam. (:  Ni jela kek yang rin selalu buat kalau rumah buat jamuan ke, birthday party ke, hari raya ke. Jiran semua dah merasa dah. Nak buat tiramitsu je tak lepassss lagi okeyy  -,-" So lepas korang dapat resipi ni, boleh la try pulak nak buat sendiri kan?


Bahan-bahan:
200 g gula caster
250 g mentega (nak pakai planta pon boleh)
200 g tepung penaik 
50 g serbuk koko
paste koko
4 biji telur
120 ml air ( air biasa je, tak perlu panas/sejuk)


 1. Masukkan gula dan mentega ikut sukatan tadi. Adun sampai sebati.
Sebagus-bagusnya sampai adunan bertukar warna ala-ala putih camtu (:



 2. Lepastu, masukkan telur satu per satu dan gaul
Satu per satu bukan empat biji telur sekalii gus taauuu



 3. Masukkan tepung 200 g + 50 g serbuk koko. Campur kan tau! 
Lepas tu baru gaul sampai sebati



 4.  Selepas gaul, masukkan paste coklet + 120 ml air tadi. 
Tiada sukatan tetap untuk paste coklet, 
so korang boleh masukkan paste sampai kaler yang korang nak. 
Kalau nak kek lebih gelap, masukkan lebih paste coklet.



 5. Lepas tu, masukkan dalam oven dan siap ! (:
Untuk coklet cair lapisan dekat atas tu pulak,
korang masak serbuk koko+air / serbuk koko+susu cair dan kacau sehingga pekat.
Kalau boleh, tunggu sampai mendidih n pastikan sentiasa kacau supaya tak hangus
Korang rasa lah nak pahit manis ke nak masis jeke. 
Pandai-pandai lah tau sebab takde sukatan tetap.




6. Then, nak lebih cantek, korang hias la dengan chocolate rice.
Mudah kan ?Sedaaaappp tau. Rugi tak cuba ! (:


Ni lah kek coklet untuk Abah saya!!! Baru buat tadi :)
HAPPY TEACHER'S DAY ,ABAH n all teachers in the world


KALAU SUKA, KLIK LIKE.


8 comments:

EYFAalias said...

perghhhhh. sedapnyaaa nampak kek tu. isk. eyfa nak buat memang xmenjadi je :(

http://eyfaaliasstory.blogspot.com/2011/05/percubaan-membuat-doodle-esp1.html

~uǝǝʇɐɟ said...

EYFAalias : cuba lah lagi. kalau betul2 ikut tips ni, mesty menjadi. ni dh tersangat details (:

zacky ~786~ said...

pandai yer die wt kek .. waaa .. teringin sgt2 nk wt kek.. :)

eylaa said...

helo suity, ila tgok kn sume mkanan yg u msak sume cm sedap. act, ila nk tnye, klu nk order coklat yg ade huruf2 tu bole kn? klu oder bpe ari ley dpt?

shigellazoster said...

wah2... sodap tu jah!!~>.... post ke cik senah sikit bule la jah.. :) i follow u....

eylaa said...

oh,i see. hmm, never mine. mane tau nati nk pgi ipoh. kte tempah okey.

~uǝǝʇɐɟ said...

okey set ! :)

~uǝǝʇɐɟ said...

eyla, coklet dh penah try hntr pos smpai ke kelantan. hehe... so dah boleh amik order jauh ^^